Als ik nog eens word geboren

1 mei, 2015

Weer terug in de Roode Bioscoop!

David Vos en Felix Strategier brengen gewaagde liederen uit de oorlogsjaren, begeleid door Djoeke Reijseger en Joeri de Graaf.

Rond Bevrijdingsdag brengt Theatergroep Flint traditiegetrouw de gedenkwaardige voorstelling : Als ik nog eens word geboren.

Regie: Eva Bauknecht
Zang: David Vos en Felix Strategier
Muzikanten: Joeri de Graaf (gitaar), Djoeke Reijseger (cello)

Speeldata:
2 en 3 mei aanvang 20.30 uur
4 mei aanvang 16.00 uur

Kaartverkoop: via www.roodebioscoop.nl

AlsIkNogeens3201

In deze tijd, met dreigende en laaghangende politieke en culturele wolken, achten wij het van groot  belang om een voorstelling als Heb Dank, O Majesteit opnieuw op de planken te brengen. Niet alleen omdat het artistiek gezien een belangwekkend en tijdloos portret biedt van een turbulente en gewelddadige tijd, maar vooral ook om een nieuwe generatie met het dilemma van oorlog en vrede te confronteren. En uiteraard het maken van keuzes in een politiek gezien dreigend en unheimlich klimaat.

In samenspraak met Maarten Eilander van het Theater Instituut Nederland hebben wij een aantal liederen en teksten geselecteerd die gezongen en gespeeld werden in en rond de Tweede Wereldoorlog. De vragen die je stelt als er weer zo’n catastrofe als een wereldomvattende oorlog uitbreekt, blijven actueel. Collaboreren? In het verzet gaan? Of gewoon doorspelen!

Dit dilemma komt op speelse wijze aan de orde in Als ik nog eens word geboren.
Gewaagde liederen, goed en  van onder andere Jacques van Tol, Dirk Witte, Willy Derby, Jan Vermeer, de Wama’s en Johnny and Jones. Daarnaast een serie pas ontdekte (op glasplaat) nieuwe liedjes.

Joeri de Graaf (gitaar) en Djoeke Reijseger (cello) geven de liederen een subtiele, spannende begeleiding. David Vos en Felix Strategier zingen de liederen en geven de teksten een eigentijdse, moderne lading.

Recensie Trouw door Hans Oranje

Een gouden tip voor hen die belangstelling hebben voor het theater tijdens de oorlog is de voorstelling “Heb dank, o Majesteit” van Theatergroep Flint. Maarten Eilander, medewerker van het Theaterinstituut, stelde een programma samen van liederen en sketches uit de Tweede Wereldoorlog. Door Felix Strategier en David Vos wordt het programma gezongen en voorgedragen onder de voortreffelijke begeleiding van twee jonge musici: Djoeke Reijseger (cello) en Joeri de Graaf (gitaar).

In soepele overgangen worden ‘schlagers’ als “Op de hoek van de straat staat een NSB-er” afgewisseld met venijnige anti-joodse liedjes van Jacques van Tol. Fraai is, hoe liederen van de laatste soort in een muzikale omlijsting en overgaand in een andersoortig lied of sketchje worden geplaatst, zodat toeschouwers de gêne wordt bespaard direct te applaudisseren voor zijn rabiate Jodenhaat. Emotionerend is tegen het slot het Jiddische “Mazzel en Broge” waarbij Reijseger een viool ter hand neemt en de Jiddische klanken met overweldigende zwier over ons uitstrijkt.

Zo komt voor het dichtgetrokken rode gordijn ook een zwarte avond tot leven, maar dan zwart in de zin dat de knappe tekstschrijver Van Tol onvermijdelijk een leeuwendeel voor zich opeist: hij kon ongehinderd de oorlog tot zijn onderwerp kiezen, bijvoorbeeld ook in het tegen Wilhelmina gerichte lied “Heb dank, o Majesteit”. Maar de “Westerborkserenade” die Vos en Strategier samen zingen over een doodgewoon verliefde kampbewoner krijgt er wel vlijmscherpe contouren door.